Category Archives: Jam Azan Masjid

Jam Digital Masjid

Assalamualaikum,

Kali ini admin ingin berkongsi sedikit tips pemilihan jam azan untuk kegunaan masjid.

Ramai yang tertanya-tanya mengenai jam digital masjid terutamanya dari segi saiz.

Pertama sekali , dapatkan terlebih dahulu saiz masjid iaitu ukuran dari tempat gantung jam hingga saf akhir.

Kes pertama: jika jarak dari saf akhir ke hadapan kurang dari 60 kaki , saiz jam yang sesuai adalah 27 inci x 21 inci atau dalam kaki ialah 2.25 kaki x 1.75 kaki. Jam dibawah ini adalah paling sesuai untuk masjid yang berukuran tersebut.

 

Kes kedua: jika jarak dari saf akhir ke hadapan kurang dari 130 kaki , saiz jam yang sesuai adalah 52 inci x 28 inci atau dalam kaki ialah 4 kaki x 2 kaki. Maka,jam dibawah ini adalah paling sesuai untuk masjid yang berukuran tersebut.

Persoalan lain mengenai Jam Digital Masjid adalah mengenai waktu iqamah. Waktu iqamah jam digital masjid berfungsi seperti countdown timer. Untuk lebih mudah difahami , ia seperti kita mengira jam sebelum masuk waktu tepat jam 12mlm hari kemerdekaan Malaysia iaitu kebiasaan yang kita dengar laungan ” 10 , 9 , 8 , 7 ,6 ,5 ,4 ,3 ,2 ,1 MERDEKA MERDEKA MERDEKA “. Ini sekadar penerangan mudah bagi anda yang kurang faham mengenai countdown timer.

Kebiasaan masjid-masjid di malaysia menggunakan tetapan 10 minit countdown untuk setiap waktu solat kecuali subuh iaitu 15 minit. Dalam tempoh 10 minit -15 minit selepas azan inilah waktu solat sunat dan waktu menunggu sementara jemaah lain datang ke masjid.

Pemilihan jam digital masjid perlulah dibawa ke dalam mesyuarat ajk masjid terlebih dahulu sebelum membuat keputusan agar tidak berlaku sebarang kesilapan memilih saiz yang sesuai untuk kegunaan masjid. Jam digital masjid merupakah satu keperluan untuk sesebuah masjid kerana ia memudahkan jemaah merujuk waktu solat terkini disamping memudahkan bilal menjalankan tugasan harian dengan lancar.

 

 

Membekal Jam Azan Masjid Untuk MASJID AR-RAHMAN R.P.T TEMALIR, Kuala Krai Kelantan

Alhamdulillah, terima kasih diucapkan kepada En Zawawi dan En Wadi kerana sudi tempah Jam Azan Masjid untuk masjid di daerah Kuala Krai Kelantan ,MASJID AR-RAHMAN R.P.T TEMALIR.

Jam Azan MASJID AR-RAHMAN R.P.T TEMALIR

Pihak masjid meminta untuk menampal sticker nama masjid di jam, JamAzan.com berbesar hati memberikan secara percuma sahaja sticker tersebut. Sticker nama jam selalunya dilekatkan di atas cermin (panel) kerana jika lekat di bahagian dalam, ia tidak akan kelihatan dari luar. Ia adalah disebabkan cermin atau panel itu sendiri telah dicetak bewarna. Jika tuan/puan tidak selesa dengan penggunaan sticker, kami boleh cetak nama masjid di cermin tersebut tetapi ia melibatkan sedikit kos (Boleh bincang melalui whatsapp 017-5601956) .

Tempahan dibuat oleh En Zawawi pada 29 Ogos 2017 dan mereka telah menerima jam pada 12 september, sepatutnya dapat dalam 2-3 hari sahaja, oleh kerana cuti umum Raya Haji dan tempoh utk siapkan sticker, jadi ambil masa sedikit untuk penghantaran.

Alhamdulillah syukur sekali lagi kerana penghantaran dibuat dengan sempurna dan jam telah siap digantung dengan kemas oleh pihak masjid.

Tempahan Jam Azan Masjid Al-Ghofur, Pdg Lati

Pada harini, JamAzan.com berjaya mendapat jualan jam azan masjid melalui kedai online kami di www.Kedai.JamAzan.com, Alhamdulillah.

Tempahan melalui kedai online kami amatlah mudah , hanya ikut langkah-langkah yang ditunjukkan.

Terima kasih Tuan Faridon atas tempahan yang dibuat. Jam masjid selesai digantung di Masjid Al-Ghofur, Pdg Lati Perlis

Kepada Tuan/Puan yang berminat membuat tempahan jam azan masjid, boleh hubungi Khairul di talian 017-5601956

Membekal Jam Azan Masjid Azkar kepada Balai Polis Taman Scientex

Alhamdulillah, pada 18 June 2017 , jam azan masjid Azkar selamat sampai kepada Tuan Mohidin dari Balai Polis Taman Scientex, Pasir Gudang Johor.

Jam azan masjid ini dilengkapi dengan LED mesej bergerak dimana penggun boleh memasukkan aktiviti terkini , kuliah atau apa-apa pengumuman penting.

Selain dari waktu iqamah ,terdapat juga LED bacaan suhu semasa yang memaparkan bacaan suhu di sesebuah lokasi yang dipasang.

Dengan harg promosi RM1999 , anda boleh milikinya samada untuk wakaf di masjid atau pembelian dari pihak masjid sendiri. Saiz dan maklumat lanjut jam , boleh didapati di www.Kedai.JamAzan.com

Jam Azan Masjid Digital LED Bergerak

Spesifikasi :
-Size: 53″X29″ (Bingkai) , Size: 48″X24″ (Acrylic)
-Berat: 14.0 kg Termasuk kotak.
-LED: (Merah) 1.8″ : Syuruk, Subuh, Zuhor, Asar, Maghrib, Isya
-LED: (Hijau) 1.8″, Iqamat & suhu.
-Bunyi: Buzzer
-Adaptor: 240Vac / 12Vdc 1.3A.
-SD Card: 2GB
-Bateri Sokongan 3VDC ( Lithium CR2032 )
-Warranty 1 tahun
-Digayakan seni Kaligrafi Tradisonal Arab.
-Alat Kawalan Jauh.
-Waktu Solat Tepat Mengikut Kalendar Taqwim JAKIM.
-Mudah digunakan & dikendalikan
-Paparan kalendar masihi dan hijrah

Apa yang specialnya jam azan masjid ini?

* Paparan bulan islam dan masihi berselang seli
* Paparan mesej LED bergerak untuk letak jadual kuliah atau sebagainya
* LED text tiada maximum , boleh letak banyak!
* Ada waktu iqamah dan suhu semasa dalam masjid

Berminat mendapatkan jam azan?
Klik sini untuk terus whatsapp>>> http://JamAzanDotCom.wasap.my
Klik sini untuk terus whatsapp>>> http://JamAzanDotCom.wasap.my

Atau Order online di www.Kedai.JamAzan.com

Penghantaran Jam Azan Ke Masjid SM Sultan Abdul Halim , Jitra Kedah

Alhamdulillah, pada hari jumaat lepas 17 Mac 2017 , admin  berjaya membuat penghataran jam azan masjid dari Sg Petani ke Masjid Sek. Menengah Sultan Abdul Halim Jitra Kedah.

Kebetulan pula cuti sekolah baru bermula , admin mengambil kesempatan untuk pulang ke kampung di Jitra disamping menghantar jam tersebut hehe.

Seronok balik kampung di jitra ni, banya tempat memancing , admin pula jenis kaki memancing. Pelbagai jenis ikan air tawar berjaya didaratkan contohnya belida, puyu, haruan,lampam dan lain2. Eh eh cerita bab memancing pulak.

Pada pagi Jumaat yang mulia tersebut admin terus search GPS SM Sultan Abdul Halim , terkejut juga rupanya dekat sangat dengan kampung admin , dalam 15 minit sahaja . Kira-kira pukul 8 pagi macam tu semangat hantar awal-awal,adin terus menuju ke destinasi penghantaran.

Syukur Ustaz Asri pun dah bersedia menerima jam tersebut. Pemasangan turut dibuat. Kebetulan pula lubang jam lama sama jarak dengan lubang jam azan yang admin hantar ni. Terus gantung. Syukur mudah kerja.

Jika ada yang berminat mendapatkan jam azan masjid boleh whatsapp ke 017-5601956

 

jam azan masjid SM Sultan Abdul Halim 2 jam azan masjid SM Sultan Abdul Halim 1

Tempahan Jam Azan Masjid Al-Abrar Kg. Batu 2 Sepintas

Alhamdulillah akhirnya tempahan Jam Azan Masjid Al-Abrar Kg. Batu 2 Sepintas telah siap dan sampai ke tangan pembeli Khalid Bin Ariffin

IMG-20170216-WA0000

En. Khalid meminta untuk menambah sticker tulisan masjid dalam tulisan rumi di bahagian bawah. Tulisan kuning tersebut jelas dan padan dengan design jam 😀

Kepada sesiapa yang berminat untuk tempah jam azan boleh whatsapp ke 017-5601956.

Ada juga jam azan masjid yang mempunyai LED Mesej Bergerak. Model baru! Cepat whatsapp ye 🙂

Pemasangan Jam Azan Masjid Kampung Perupuk , Pendang Kedah

Assalamualaikum,

Pada 28 November 2015 , team JamAzan.com telah diamanahkan untuk membekal dan memasang Jam Azan Masjid di Masjid Kampung Perupuk , Pendang , Kedah.

Masjid lama yang diubah suai ini menggunakan binaan kayu dan binaan batuan yang menarik. Kami tertarik dengan seni bina masjid ini.

IMG-20160309-WA0007 (Small) IMG-20160309-WA0008 (Small) IMG-20160309-WA0009 (Small) IMG-20160309-WA0011 (Small)

Jalan untuk sampai ke masjid ni pun agak mencabar , aplikasi android WAZE tak dapat bantu sebab jalan kampung tak ada dalam database mereka.

Akhirnya sampai juga di destinasi yang dituju , sampai sahaja di masjid ini , En Rizal terus berikan penerangan mengenai cara penggunaan Jam Azan dan sedikit sebanyak info mengenai jam tersebut.

sesi penerangan 2 (Small) sesi penerangan (Small)
Pemasangan hanya menggunakan 2 skru sahaja , gantung terus je dan buat sedikit wiring di belakang jika cable yang sedia ada tidak sampai untuk cucuk pada soket elektrik.

20151128143103 (Small) 20151128143122 (Small)