Category Archives: Jam Azan Masjid

Cara Jadikan Tarikh Jam Masjid PTime Berselang-Seli Masihi & Hijrah

Ramai yang bertanya cara untuk jadikan tarikh masihi dan hijrah berselang-seli pada jam azan masjid PTime. Sila ikut langkah-langkah dibawah dengan teliti:

  1. Holdkan ( tekan lama jangan lepas) butang anak panah kiri dlm beberapa saat kemudian lepas.
  2. Lihat samada ia berselang-seli atau tidak, jika masih tak berselang-eli, buat smula langkah 1 hingga berjaya.
  3. Jika masih tak berjaya sila whatsapp ke nombor 017-5601956

Nak dapatkan jam baru? jom tengok jam di kedai online kam , link biru di bawahi:

Shop – Jam Azan

 

Terima kasih dan selamat berjaya!

Cara Dapatkan Sebutharga Jam Azan Dengan Cepat

Assalamualaikum ,

Pasti ada diantara wakil-wakil syarikat , persatuan , masjid dan lain-lain individu mahupun kumpulan yang memerlukan sebutharga rasmi untuk dibawa ke mesyuarat sebelum membuat pembelian jam azan.

Bagi memudahkan para pelanggan kami, kami ada menyediakan sebutharga segera yang boleh didapati di link ini > https://jamazan.com/shop/

Cara dapatkan sebutharga , ikut langkah demi langkah di bawah:

  1. Masuk link ini https://jamazan.com/shop/
  2. Tentukan produk pilihan anda dan klik butang Add to cart
  3. Scroll down ke bawah sedikit dan klik butang Download Sebutharga
  4. Tunggu sehingga keluar notifikasi download
  5. Semak folder download anda , sebutharga dalam format PDF selesai didownload ke pc anda.

*Harga dalam sebutharga telah termasuk kos penghantaran Semenanjung Malaysia kecuali Sabah Sarawak ada sedikit kos pos tambahan.

Jam Azan Masjid Latar Belakang Pilihan Pelanggan

Assalamualaikum,

Jika anda berminat membeli atau mewakafkan jam azan masjid untuk masjid di kawasan anda, anda sebenarnya boleh meminta untuk membuat perubahan latar belakang jam. Maksudnya disini, anda boleh letakkan gambar masjid anda atau apa-apa gambar yang releven seperti gambar Kaabah, Masjid Nabawi ,Masjid Aqsa dan lain-lain sebagai latar belakang jam .

Kos tambahan yang dikenakan hanyalah RM200 sahaja. Gambar latar belakang tersebut bukan semata-mata sticker atau kertas biasa dalam bahagian dalam jam ya, ia adalah cetakan langsung ke atas permukaan dalam jam tersebut.
Jam dengan latar belakang masjid anda sendiri sebenarnya tampak lebih ekslusif dan menarik perhatian jemaah yang hadir.

Antara jam yang kami siapkan baru baru ini adalah jam Surau Cemara yang menggunakan gambar latar belakang kaabah dari pandangan atas. Dengan editing yang menarik dari designer kami, teserlah kecantikan jam ini dengan tona warna yang sedap dipandang mata. Terima kasih kepada pelanggan kami yang memilih perkhidmatan kami.

Jika anda berminat untuk mendapatkan jam azan masjid, jangan segan silu untuk mendapatkan khidmat nasihat kami sebelum membuat tempahan dengan cara whatsapp ke nombor tel 017-5601956.
Anda juga boleh dapatkan katalog jam azan untuk memudahkan urusan anda membuat pemilihan dan perbincangan dengan AJK masjid.

Terima kasih, sekadar untuk ini sahaja perkongsian kami hari ini.

Kod Jam Azan Solat Digital Jenama PTime

Tercari-cari kod zon waktu solat jam azan PTime? rujuk jadual di bawah


Kod zon waktu solat jam azan PTime

NEGERI

KOD NEGARA

KOD
KAWASAN

KAWASAN

PERLIS

63

11

Seluruh negeri Perlis.

KEDAH

63

21

Zon 1. Daerah Kota Setar, Kubang Pasu dan Pokok Sena.

63

22

Zon 2: Daerah Pendang, Kuala Muda dan Yan.

63

23

Zon 3: Daerah Padang Terap dan Sik.

63

24

Zon 4: Daerah Baling.

63

25

Zon 5: Daerah Kulim dan Bandar Bharu.

63

26

Zon 6: Daerah Pulau Langkawi.

63

27

Zon 7: Puncak Gununq Jerai.

PULAU PINANG

63

31

Seluruh negeri Pulau Pinang.

PERAK

63

41

Zon 1: Tapah, Slim River dan Tanjung Malim.

63

42

Zon 2: Ipoh, Batu Gajah, Kampar, Sungai Siput dan Kuala Kangsar.

63

43

Zon 3: Pengkalan Hulu. Grik dan Lenggong.

63

44

Zon 4: Temenggor dan Belum.

63

45

Zon 5: Teluk Intan, Bagan Dato, Kampung Gajah, Seri Iskandar. Beruas, Parit, Lumut, Setiawan dan Pulau Pangkor.

63

46

Zon 6: Selama, Taiping, Bagan Serai dan Parit Buntar.

63

47

Zon 7: Bukit Larut (Tanah Tinggi).

SELANGOR

63

51

Zon 1: Gombak, Hulu Selangor, Hulu Langat, Petaling, Shah Alam dan Sepang.

63

52

Zon 2: Kuala Selangor dan Sabak Bernam.

63

53

Zon 3: Kuala Langat dan Kiang.

N. SEMBILAN

63

61

Zon 1: Tampin dan Jempol.

63

62

Zon 2: Seremban. Jelebu. Port Dickson, Kuala Pilah dan Rembau.

MELAKA

63

71

Seluruh negeri Melaka.

JOHOR

63

81

Zon 1: Pulau Aur dan Pulau Pemanggil.

63

82

Zon 2: Johor Bahru, Kota Tinggi, Layang-layang dan Mersing.

63

83

Zon 3: Kluang, Pontian dan Benut.

63

84

Zon 4: Batu Pahat, Segamat, Muar dan Tanqkak.

PAHANG

63

91

Zon 1: Pulau Tioman.

63

92

Zon 2: Kuantan, Pekan, Muadzam Shah dan Rompin.

63

93

Zon 3: Temerloh, Chenor. Maran. Jerantut, Jengka dan Bera.

63

94

Zon 4: Raub, Bentung dan Lipis.

63

95

Zon 5: Genting Sempah, Janda Baik dan Bukit Tinggi.

63

96

Zon 6: Cameron Highlands. Bukit Fraser dan Genting Highlands.

TERENGGANU

63

101

Zon 1: Besut dan Setiu.

63

102

Zon 2: Kuala Terengganu dan Marang.

63

103

Zon 3: Kemaman dan Dungun.

63

104

Zon 4: Ulu Terengganu.

KELANTAN

63

111

Zon 1. Kota Bharu, Bachok. Pasir Puteh, Tumpat. Pasir Mas, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai dan Gua Musang ( Daerah Chiku ).

63

112

Zon 2: Jeli dan Gua Musang ( Daerah Galas dan Bertam ).

SARAWAK

61

121

Zon 1: Limbang, Lawas, Sundar dan Trusan.

61

122

Zon 2: Niah, Miri, Bekenu dan Sibuti.

61

123

Zon 3: Tatau, Suai. Belaga. Pandan. Sebauh dan Bintulu.

61

124

Zon 4: Igan, Oya, Baligian, Dalat, Mukah, Kapit, Kanowit, Sibu dan Song.

61

125

Zon 5: Belawai, Matu. Daro, Sarikei, Julau, Bintangor dan Rajang.

61

126

Zon 6: Kabong, Lingga, Sri Aman, Engkelili, Lubok Antu, Betong, Spaoh, Pusa, Saratok, Roban dan Debak.

61

127

Zon 7: Samarahan, Simunjan, Serian, Sebayau dan Meludam.

61

128

Zon 8: Kuching, Lundu, Sematan dan Bau.

61

128

Zon 9: Zon Khas ( Sempadan ).

SABAH

61

131

Zon 1: Bahagian Sandakan (Timur): Tomanggong, Sukau, Bandar Sandakan, Samawang,Kota Kinabatangan dan Bukit Garam.

61

132

Zon 2: Bahagian Sandakan (Barat): Terusan, Beluran, Kuamut, Jambongan, Paitan, Telupid,Tongod dan Pinangah.

61

133

Zon 3: Bahagian Tawau (Timur): Tambisan, Sahabat, Tungku, Semporna, Silabukan, Kunak dan Lahad Datu.

61

134

Zon 4: Bahagian Tawau (Barat): Balung, Bandar Tawau. Pulau Sebatik, Merotai dan Kalabakan.

61

135

Zon 5: Bahagian Kudat: Pulau Banggi. Pitas, Kota Marudu, Matunggong dan Bandar Kudat.

61

136

Zon 6: Gunung Kinabalu: Gunung Kinabalu ( Ketinggian 4101m ).

61

137

Zon 7: Bahagian Pantai Barat: Ranau, Tuaran, Tamparuli, Panampang, Kota Kinabalu, Putatan dan Papar.

61

138

Zon 8: Bahagian Pendalaman (Atas): Pensiangan, Nabawan, Sook, Sepulut, Tambunan dan Keningau.

61

139

Zon 9: Bahagian Pendalaman (Bawah): Tenom, Long Pa Sia. Membakut, Beaufort. Kuala Penyu.Weston. Menumbok dan Sipitanq.

W.PERSEKUTUAN

63

141

Kuala Lumpur & Putrajaya.

61

143

Labuan.

 

 

Cara set zon kod kawasan jam azan PTime boleh video youtube kami ini:

Jika anda ada sebarang pertanyaan atau perlukan bantuan untuk set zon waku solat jam azan PTime, boleh terus whatsapp kami di 017-5601956

Jam Azan Masjid Tempahan Khas

Assalamualaikum W.B.T , lama admin tak menulis dalam blog jam azan hheehhe.

Kali ini admin nak kongsikan sedikit beberapa tempahan khas Jam Azan Masjid Kod : Master Hitam. Model ini paling banyak ditempah masjid di sekitar Singapura Alhamdulillah. Sudah hampir +-10 unit jam azan masjid tempahan khas telah ditempah oleh masjid di Singapura.

Tempahan khas yang dimaksudkan adalah penambahan logo dan nama masjid menggantikan ayat Al-Quran pada jam, penambahan tersebut bukan sticker ya, ia adalah cetakan (Print) langsung pada cermin acrylic jam azan tersebut.

Ini adalah gambar jam azan masjid design yang asal :

Berikut merupakan contoh jam azan masjid tempahan khas yang siap:

Tempahan khas ini murah sahaja , hanya tambah RM150! tak masuk akal harganya.

Harga jam RM2300 sahaja. Tahun depan naik RM2500.

Whatsapp segera ke 017-5601956, Siapa cepat dia dapat.

Jam Digital Masjid

Assalamualaikum,

Kali ini admin ingin berkongsi sedikit tips pemilihan jam azan untuk kegunaan masjid.

Ramai yang tertanya-tanya mengenai jam digital masjid terutamanya dari segi saiz.

Pertama sekali , dapatkan terlebih dahulu saiz masjid iaitu ukuran dari tempat gantung jam hingga saf akhir.

Kes pertama: jika jarak dari saf akhir ke hadapan kurang dari 60 kaki , saiz jam yang sesuai adalah 27 inci x 21 inci atau dalam kaki ialah 2.25 kaki x 1.75 kaki. Jam dibawah ini adalah paling sesuai untuk masjid yang berukuran tersebut.

 

Kes kedua: jika jarak dari saf akhir ke hadapan kurang dari 130 kaki , saiz jam yang sesuai adalah 52 inci x 28 inci atau dalam kaki ialah 4 kaki x 2 kaki. Maka,jam dibawah ini adalah paling sesuai untuk masjid yang berukuran tersebut.

Persoalan lain mengenai Jam Digital Masjid adalah mengenai waktu iqamah. Waktu iqamah jam digital masjid berfungsi seperti countdown timer. Untuk lebih mudah difahami , ia seperti kita mengira jam sebelum masuk waktu tepat jam 12mlm hari kemerdekaan Malaysia iaitu kebiasaan yang kita dengar laungan ” 10 , 9 , 8 , 7 ,6 ,5 ,4 ,3 ,2 ,1 MERDEKA MERDEKA MERDEKA “. Ini sekadar penerangan mudah bagi anda yang kurang faham mengenai countdown timer.

Kebiasaan masjid-masjid di malaysia menggunakan tetapan 10 minit countdown untuk setiap waktu solat kecuali subuh iaitu 15 minit. Dalam tempoh 10 minit -15 minit selepas azan inilah waktu solat sunat dan waktu menunggu sementara jemaah lain datang ke masjid.

Pemilihan jam digital masjid perlulah dibawa ke dalam mesyuarat ajk masjid terlebih dahulu sebelum membuat keputusan agar tidak berlaku sebarang kesilapan memilih saiz yang sesuai untuk kegunaan masjid. Jam digital masjid merupakah satu keperluan untuk sesebuah masjid kerana ia memudahkan jemaah merujuk waktu solat terkini disamping memudahkan bilal menjalankan tugasan harian dengan lancar.

 

 

Membekal Jam Azan Masjid Untuk MASJID AR-RAHMAN R.P.T TEMALIR, Kuala Krai Kelantan

Alhamdulillah, terima kasih diucapkan kepada En Zawawi dan En Wadi kerana sudi tempah Jam Azan Masjid untuk masjid di daerah Kuala Krai Kelantan ,MASJID AR-RAHMAN R.P.T TEMALIR.

Jam Azan MASJID AR-RAHMAN R.P.T TEMALIR

Pihak masjid meminta untuk menampal sticker nama masjid di jam, JamAzan.com berbesar hati memberikan secara percuma sahaja sticker tersebut. Sticker nama jam selalunya dilekatkan di atas cermin (panel) kerana jika lekat di bahagian dalam, ia tidak akan kelihatan dari luar. Ia adalah disebabkan cermin atau panel itu sendiri telah dicetak bewarna. Jika tuan/puan tidak selesa dengan penggunaan sticker, kami boleh cetak nama masjid di cermin tersebut tetapi ia melibatkan sedikit kos (Boleh bincang melalui whatsapp 017-5601956) .

Tempahan dibuat oleh En Zawawi pada 29 Ogos 2017 dan mereka telah menerima jam pada 12 september, sepatutnya dapat dalam 2-3 hari sahaja, oleh kerana cuti umum Raya Haji dan tempoh utk siapkan sticker, jadi ambil masa sedikit untuk penghantaran.

Alhamdulillah syukur sekali lagi kerana penghantaran dibuat dengan sempurna dan jam telah siap digantung dengan kemas oleh pihak masjid.

Türkiyenin en büyük evden eve taşıma web sitesine hoş geldiniz linklere tıklayıp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
vip depo
gaziantep evden eve taşıma
kayseri evden eve taşıma
kocaeli evden eve taşıma

Tempahan Jam Azan Masjid Al-Ghofur, Pdg Lati

Pada harini, JamAzan.com berjaya mendapat jualan jam azan masjid melalui kedai online kami di www.Kedai.JamAzan.com, Alhamdulillah.

Tempahan melalui kedai online kami amatlah mudah , hanya ikut langkah-langkah yang ditunjukkan.

Terima kasih Tuan Faridon atas tempahan yang dibuat. Jam masjid selesai digantung di Masjid Al-Ghofur, Pdg Lati Perlis

Kepada Tuan/Puan yang berminat membuat tempahan jam azan masjid, boleh hubungi Khairul di talian 017-5601956

Jam Azan Masjid Digital LED Bergerak

Spesifikasi :
-Size: 53″X29″ (Bingkai) , Size: 48″X24″ (Acrylic)
-Berat: 14.0 kg Termasuk kotak.
-LED: (Merah) 1.8″ : Syuruk, Subuh, Zuhor, Asar, Maghrib, Isya
-LED: (Hijau) 1.8″, Iqamat & suhu.
-Bunyi: Buzzer
-Adaptor: 240Vac / 12Vdc 1.3A.
-SD Card: 2GB
-Bateri Sokongan 3VDC ( Lithium CR2032 )
-Warranty 1 tahun
-Digayakan seni Kaligrafi Tradisonal Arab.
-Alat Kawalan Jauh.
-Waktu Solat Tepat Mengikut Kalendar Taqwim JAKIM.
-Mudah digunakan & dikendalikan
-Paparan kalendar masihi dan hijrah

Apa yang specialnya jam azan masjid ini?

* Paparan bulan islam dan masihi berselang seli
* Paparan mesej LED bergerak untuk letak jadual kuliah atau sebagainya
* LED text tiada maximum , boleh letak banyak!
* Ada waktu iqamah dan suhu semasa dalam masjid

Berminat mendapatkan jam azan?
Klik sini untuk terus whatsapp>>> http://JamAzanDotCom.wasap.my
Klik sini untuk terus whatsapp>>> http://JamAzanDotCom.wasap.my

Atau Order online di www.Kedai.JamAzan.com

Penghantaran Jam Azan Ke Masjid SM Sultan Abdul Halim , Jitra Kedah

Alhamdulillah, pada hari jumaat lepas 17 Mac 2017 , admin  berjaya membuat penghataran jam azan masjid dari Sg Petani ke Masjid Sek. Menengah Sultan Abdul Halim Jitra Kedah.

Kebetulan pula cuti sekolah baru bermula , admin mengambil kesempatan untuk pulang ke kampung di Jitra disamping menghantar jam tersebut hehe.

Seronok balik kampung di jitra ni, banya tempat memancing , admin pula jenis kaki memancing. Pelbagai jenis ikan air tawar berjaya didaratkan contohnya belida, puyu, haruan,lampam dan lain2. Eh eh cerita bab memancing pulak.

Pada pagi Jumaat yang mulia tersebut admin terus search GPS SM Sultan Abdul Halim , terkejut juga rupanya dekat sangat dengan kampung admin , dalam 15 minit sahaja . Kira-kira pukul escort izmir 8 pagi macam tu semangat hantar awal-awal,adin terus menuju ke destinasi penghantaran.

Syukur Ustaz Asri pun dah bersedia menerima jam tersebut. Pemasangan turut dibuat. Kebetulan pula lubang jam lama izmir bayan escort sama jarak dengan lubang jam azan yang admin hantar ni. Terus gantung. Syukur mudah kerja.

Jika ada yang berminat mendapatkan jam azan masjid boleh whatsapp ke 017-5601956

jam azan masjid SM Sultan Abdul Halim 2 jam azan masjid SM Sultan Abdul Halim 1