Tag Archives: jam azan masjid

Cara Setting Zon Kawasan Solat Jam Azan Masjid PTime

Harini admin ada buat sedikit rakaman bagaimana untuk setting zon kawasan solat untuk jam azan masjid PTime.

Jam ini tak boleh set menggunakan remote untuk setting zon kawasan , perlu guna butang di tepi jam. Remote tu hanya untuk ubah tarikh/masa dan tetapan waktu iqamah sahaja.

Tujuan dibuat begitu adalah kerana risau ada sesiapa atau kanak-kanak yang bermain remote hingga menyebabkan berlaku perubahan pada zon kod kawasan seterusnya membawa kepada kesilapan azan pada bukan waktunya.

Pastikan anda ada carta zon kod kawasan untuk membuat setting ini atau jika tiada boleh download di sini Kod Zon Waktu Solat Jam Azan PTime | Jam Azan

Jika ada pertanyaan lain boleh whatsapp dahulu ke 017-5601956 atau layari www.JamAzan.com/shop untuk membuat pembelian.

Jam Azan Limited Edition

Jam Azan Limited Edition ini adalah keluaran terhad . Design yang ekslusif ini sesuai untuk hiasan dinding bangunan anda atau anda boleh jadikan sebagai hadiah!

Harga : RM499 S/M (Sabah Sarawak + RM30)Saiz : 13″ x 25″ ( Bingkai ) , 11″ x 23″ ( Panel Arcylic )

Berat : +-2.5kg
Paparan LED : LED  ( Merah ) 0.56″ – Tarikh, Tahun & Jam
Sumber Kuasa :240VAC / 5VDC 3A
Bateri Sokongan : 3Vdc ( Lithium CR2032 )
Penggera Bunyi : ‘BIP’ (Penggera tanda masuk waktu solat) / Bunyi bacaan Quran,Zikir dan Azan boleh dipasang jika anda perlukan , boleh dipadam (Mute) jika tidak mahu.
Aksesori : Adaptor 240VAC / 5VDC 3A, Manual Pengguna & Kabel USB
Kesesuaian : Sesuai untuk rumah, surau, pejabat, restoran dan sebagainya

Fungsi :

*Bunyi BIP penggera masuk waktu solat sahaja kerana untuk kegunaan surau/masjid kebiasaannya tidak memerlukan bunyi-bunyian lain.

* Bunyi bacaan Quran,Zikir dan Azan boleh dipasang jika anda perlukan , boleh dipadam (Mute) jika tidak mahu.

1. Memaparkan Kalendar Tarikh (Masehi dan Hijrah berselang-seli).
– Tarikh Hijrah berubah pada waktu Maghrib.
– Tarikh Hijrah berdasarkan kalendar Taqwim Jabatan Agama Islam.
– Tarikh Hijrah boleh diubah +/- 1 hari sekiranya berbeza dengan Kalendar Taqwim.

2. Memaparkan Jam (Ketepatan +/- 1 minit setahun). LED ‘dot’ berkelip setiap 1 saat.

3. Memaparkan 5 Waktu Solat dan Syuruk mengikut zon yang ditetapkan. (Tepat seperti kalendar Taqwim terbitan Jabatan Mufti Negeri. Boleh dikemas-kini.)

Terdapat 5 pilihan design jam azan limited edition:

Untuk maklumat lanjut

Whatsapp ke 0175601956 atau klik sini untuk terus whatsapp staff kami:

Jam Azan Masjid Latar Belakang Pilihan Pelanggan

Assalamualaikum,

Jika anda berminat membeli atau mewakafkan jam azan masjid untuk masjid di kawasan anda, anda sebenarnya boleh meminta untuk membuat perubahan latar belakang jam. Maksudnya disini, anda boleh letakkan gambar masjid anda atau apa-apa gambar yang releven seperti gambar Kaabah, Masjid Nabawi ,Masjid Aqsa dan lain-lain sebagai latar belakang jam .

Kos tambahan yang dikenakan hanyalah RM200 sahaja. Gambar latar belakang tersebut bukan semata-mata sticker atau kertas biasa dalam bahagian dalam jam ya, ia adalah cetakan langsung ke atas permukaan dalam jam tersebut.
Jam dengan latar belakang masjid anda sendiri sebenarnya tampak lebih ekslusif dan menarik perhatian jemaah yang hadir.

Antara jam yang kami siapkan baru baru ini adalah jam Surau Cemara yang menggunakan gambar latar belakang kaabah dari pandangan atas. Dengan editing yang menarik dari designer kami, teserlah kecantikan jam ini dengan tona warna yang sedap dipandang mata. Terima kasih kepada pelanggan kami yang memilih perkhidmatan kami.

Jika anda berminat untuk mendapatkan jam azan masjid, jangan segan silu untuk mendapatkan khidmat nasihat kami sebelum membuat tempahan dengan cara whatsapp ke nombor tel 017-5601956.
Anda juga boleh dapatkan katalog jam azan untuk memudahkan urusan anda membuat pemilihan dan perbincangan dengan AJK masjid.

Terima kasih, sekadar untuk ini sahaja perkongsian kami hari ini.

Jam Digital Masjid

Assalamualaikum,

Kali ini admin ingin berkongsi sedikit tips pemilihan jam azan untuk kegunaan masjid.

Ramai yang tertanya-tanya mengenai jam digital masjid terutamanya dari segi saiz.

Pertama sekali , dapatkan terlebih dahulu saiz masjid iaitu ukuran dari tempat gantung jam hingga saf akhir.

Kes pertama: jika jarak dari saf akhir ke hadapan kurang dari 60 kaki , saiz jam yang sesuai adalah 27 inci x 21 inci atau dalam kaki ialah 2.25 kaki x 1.75 kaki. Jam dibawah ini adalah paling sesuai untuk masjid yang berukuran tersebut.

 

Kes kedua: jika jarak dari saf akhir ke hadapan kurang dari 130 kaki , saiz jam yang sesuai adalah 52 inci x 28 inci atau dalam kaki ialah 4 kaki x 2 kaki. Maka,jam dibawah ini adalah paling sesuai untuk masjid yang berukuran tersebut.

Persoalan lain mengenai Jam Digital Masjid adalah mengenai waktu iqamah. Waktu iqamah jam digital masjid berfungsi seperti countdown timer. Untuk lebih mudah difahami , ia seperti kita mengira jam sebelum masuk waktu tepat jam 12mlm hari kemerdekaan Malaysia iaitu kebiasaan yang kita dengar laungan ” 10 , 9 , 8 , 7 ,6 ,5 ,4 ,3 ,2 ,1 MERDEKA MERDEKA MERDEKA “. Ini sekadar penerangan mudah bagi anda yang kurang faham mengenai countdown timer.

Kebiasaan masjid-masjid di malaysia menggunakan tetapan 10 minit countdown untuk setiap waktu solat kecuali subuh iaitu 15 minit. Dalam tempoh 10 minit -15 minit selepas azan inilah waktu solat sunat dan waktu menunggu sementara jemaah lain datang ke masjid.

Pemilihan jam digital masjid perlulah dibawa ke dalam mesyuarat ajk masjid terlebih dahulu sebelum membuat keputusan agar tidak berlaku sebarang kesilapan memilih saiz yang sesuai untuk kegunaan masjid. Jam digital masjid merupakah satu keperluan untuk sesebuah masjid kerana ia memudahkan jemaah merujuk waktu solat terkini disamping memudahkan bilal menjalankan tugasan harian dengan lancar.

 

 

Membekal Jam Azan Masjid Untuk MASJID AR-RAHMAN R.P.T TEMALIR, Kuala Krai Kelantan

Alhamdulillah, terima kasih diucapkan kepada En Zawawi dan En Wadi kerana sudi tempah Jam Azan Masjid untuk masjid di daerah Kuala Krai Kelantan ,MASJID AR-RAHMAN R.P.T TEMALIR.

Jam Azan MASJID AR-RAHMAN R.P.T TEMALIR

Pihak masjid meminta untuk menampal sticker nama masjid di jam, JamAzan.com berbesar hati memberikan secara percuma sahaja sticker tersebut. Sticker nama jam selalunya dilekatkan di atas cermin (panel) kerana jika lekat di bahagian dalam, ia tidak akan kelihatan dari luar. Ia adalah disebabkan cermin atau panel itu sendiri telah dicetak bewarna. Jika tuan/puan tidak selesa dengan penggunaan sticker, kami boleh cetak nama masjid di cermin tersebut tetapi ia melibatkan sedikit kos (Boleh bincang melalui whatsapp 017-5601956) .

Tempahan dibuat oleh En Zawawi pada 29 Ogos 2017 dan mereka telah menerima jam pada 12 september, sepatutnya dapat dalam 2-3 hari sahaja, oleh kerana cuti umum Raya Haji dan tempoh utk siapkan sticker, jadi ambil masa sedikit untuk penghantaran.

Alhamdulillah syukur sekali lagi kerana penghantaran dibuat dengan sempurna dan jam telah siap digantung dengan kemas oleh pihak masjid.

Türkiyenin en büyük evden eve taşıma web sitesine hoş geldiniz linklere tıklayıp sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
vip depo
gaziantep evden eve taşıma
kayseri evden eve taşıma
kocaeli evden eve taşıma

Tempahan Jam Azan Masjid dari Masjid An-Najwan Cheng

Alhamdulillah, pihak JamAzan.com mendapat tempahan Jam Azan Masjid dari Masjid dari Masjid An-Najwan Cheng,Batu 5 1/2 Kg Cheng 75250 Melaka.

Pihak masjid berbesar hati untuk memilih Jam Azan Masjid , Kod : Master Biru

Master Biru

23 Jun Tarikh pengeposan ,  24 Jun dah sampai , syukur Alhamdulillah.

Pengeposan dibuat menggunakan ABX Express

IMG-20160623-WA0013

Alhamdulillah.. selamat sampai

 

Terima kasih kepada Tuan Sadeli Hj Mohd Toha Pengerusi JKKK, Masjid An-Najwan Chengatas pembelian jam azan masjid ini 🙂

Pemasangan Jam Azan Masjid Kampung Perupuk , Pendang Kedah

Assalamualaikum,

Pada 28 November 2015 , team JamAzan.com telah diamanahkan untuk membekal dan memasang Jam Azan Masjid di Masjid Kampung Perupuk , Pendang , Kedah.

Masjid lama yang diubah suai ini menggunakan binaan kayu dan binaan batuan yang menarik. Kami tertarik dengan seni bina masjid ini.

IMG-20160309-WA0007 (Small) IMG-20160309-WA0008 (Small) IMG-20160309-WA0009 (Small) IMG-20160309-WA0011 (Small)

Jalan untuk sampai ke masjid ni pun agak mencabar , aplikasi android WAZE tak dapat bantu sebab jalan kampung tak ada dalam database mereka.

Akhirnya sampai juga di destinasi yang dituju , sampai escortsahaja di masjid ini , En Rizal terus berikan penerangan mengenai cara penggunaan Jam Azan dan sedikit sebanyak info mengenai jam tersebut.

sesi penerangan 2 (Small) sesi penerangan (Small)
Pemasangan hanya menggunakan 2 skru sahaja , gantung terus sex in frankfurt je dan buat sedikit wiring di belakang jika cable yang sedia ada tidak sex in dusseldorf sampai untuk cucuk pada soket elektrik.

20151128143103 (Small) 20151128143122 (Small)